lauantai 22. maaliskuuta 2014

Maanisesti tuijottavia eläimiä

Luonnontieteellinen museo, mitä se tuo mieleesi? Minä yhdistän tämän sanaparin taidolla täytettyihin eläimiin, joiden voisi kuvitella hyppäävän hetkenä minä hyvänsä ulos niiden ympärille lavastetusta palasesta luontoa. Luonnontieteellinen museo tarkoittaa minulle mielenkiintoisia näyttelyitä ja tiedonmurusia, jotka poimit mieluummin oppaan huulilta kuin oppikirjojen sivuilta.

Olen vieraillut Helsingin Luonnontieteellisessä museossa ja Lontoon Natural History Museum on salvannut hengitykseni upeudellaan. Nuo vanhat muistot olisi pitänyt unohtaa ennen astumista Maltalla Museum of Natural History -museoon, niin olisin ehkä selsinnyt vierailusta edes hieman pienemmällä pettymyksellä.

DegreePlus-ryhmämme saapui Mdinassa sijaitsevaan museoon uteliain mielin. Valitettavasti museo vaikutti enemmän kansakoulun takahuoneeseen pystytetyltä näyttelyltä kuin vakavasti otettavalta museolta. Todella vanhaan ja ahtaaseen rakennukseen oli yritetty rakentaa kattava näyttely Maltan luonnosta, mutta tässä oli epäonnistuttu täysin.


Ensimmäisenä kierroksellamme kohtasimme täytetyt nisäkkäät. Maltalla ei ole montakaan vapaana elävää nisäkäslajia, joten suurin osa pienen huoneen maisemista rakentui muiden maiden luonnon ympärille. Tiedättekö Facebook-ryhmän Paskasti täytetyt eläimet? Kaikki tuon huoneen eläimet olisi voinut ikuistaa tuolle sivulle. Jopa sata vuotta sitten täytetyt eläimet näyttivät niin irvokkaille että se oli jo melkein huvittavaa. Joidenkin eläinten maaninen ilme tosin sai turistin ajoittain jopa pelon valtaan.



Modernia lintubongausta: diat ja kannettava,
jonka näytölle on teipattu paperiarkki.
Yläkerrassa tutustuttiin fossiileihin ja merieläimiin. Näyttelyesineet olivat lasivitriineissä, eikä niiden esillepano ollut kovin houkutteleva. Pikkuisten huoneiden ja kapeiden käytävien ongelma oli lisäksi se, että suuri ryhmämme hajaantui niin laajalle alueelle, ettei oppaamme puhetta kuullut kunnolla.

Museon suurin ongelma oli mielestäni se, että se yritti pienestä koostaan huolimatta kattaa kaikki luonnon osa-alueet. Parempaan lopputulokseen olisi päästy, jos aihealueita olisi ronskilla kädellä karsittu ja keskitytty esimerkiksi vedenhankintaan liittyviin ongelmiin Maltalla.






Kierroksen lopuksi tutustuimme lintuihin, joita on jossain historian vaiheessa tavattu Maltalla. Väitän, että kaikkia noita lajeja ei vain ole voitu nähdä täällä, sen verran eksoottisia lajeja vitriineissä esiteltiin. Linnut oli tosin täytetty paremmin kuin alakerran nisäkkäät. Pisteet siitä.


Informatiivinen asettelu.
Sinirastas on Maltan kansallislintu.





Ymmärrän toki, ettei Maltan luonnontieteellinen museo voi olla yhtä upea ilmestys kuin esimerkiksi vastaava Lontoossa. Silti kierroksen loppuvaiheessa huonon toteutuksen takia olin vain sellaisessa mielentilassa, etten voinut kuin irvailla kaikelle näkemälleni.

En siis suosittele Museum of Natural History -museota oikeastaan kenellekään. Sadesäänkin sattuessa tällä maalla on varmasti paljon parempaa tekemistä tarjottavana.


Mitä: Museum of Natural History
Missä: Vilhena Palace, Mdina
Milloin: P
äivittäin klo 9.00-17.00
Mitä se maksaa: Aikuiset 5 €, nuoret (12-17 v.), vanhukset (60-) ja opiskelijat 2,5 €. Rabat & Mdina Multi-Site Ticket on kalliimpi vaihtoehto, mutta sillä pääsee tutustumaan myös muihin kohteisiin.
Miten sinne pääsee: Mdinaan pääsee kätevästi busseilla jäämällä pois Rabatin pysäkillä.



Ps. Pahoittelen postauksen kummallista taittoa. Kännykkäkameralla otettuja kuvia ei voi julkaista kovin isoina, eikä Blogger ole kovin joustava pienempien kuvien asettelussa.

3 kommenttia:

  1. No on kyllä sanottava, että ainakaan kuvien perusteella ei tehnyt vaikutusta tuo luonnontieteellinen museo... Surkuhupaisannäkösiä otuksia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museossa kulkiessa ei oikein tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Tosin joidenkin eläinten karmiva tuijotus sai meilekin juoksemaan niitä pakoon :D

      Poista
  2. Aika hienoja! Mieheni metsästää, olisikin mielenkiintoista jos löytyisi eläintentäyttäjä, joka voisi meille täyttää vaikkapa linnun. Vaikuttaviahan nämä ovat. Etenkin nuo nisäkkäät.
    http://www.hohkuri.com/

    VastaaPoista

Ehdota postausaihetta, esitä kysymyksiä ja kerro omia ajatuksiasi! Tutut, liittäkää kommenttiinne omat nimenne, jotta tiedän, ketkä sieltä ruudun toiselta puolelta seuraavat reissuani.